Deze week hebben we een speciaal onderwijs-special bij Actief Leren Lezen. We willen het SBO in het zonnetje zetten, onder andere door het lanceren van een leuk, toegankelijk voorjaarsdoeboekje. Waarom we dit doen? Bij Actief Leren Lezen geloven we dat alle leerlingen leesonderwijs moeten krijgen dat bij hen past. Het gaat er niet om dat lezers binnen een bepaalde tijd een bepaald niveau halen, maar dat ze zich op hun eigen manier kunnen ontwikkelen, in hun eigen tempo.
Inmiddels werken er meerdere SBO-scholen met onze methode. Waarom is ALL een fijne methode voor het SBO?
Actief Leren Lezen is een effectieve methode zonder ruis
Alleen wat belangrijk is, staat centraal. Er is gekozen voor een opmaak die niet afleidend is, zodat de nadruk echt op het lezen zelf ligt. We horen van SBO-leerkrachten dat de rust in de methode prettig is voor hun leerlingen.
De boeken bevatten veel herhaling en een herkenbare structuur
De leerlingen weten hierdoor altijd waar ze aan toe zijn en wat er van hen verwacht wordt. Zo kunnen ze doelgericht werken en krijgen ze meer zelfvertrouwen. Zelfvertrouwen bij het lezen is belangrijk, want het blijkt uit onderzoek dat kinderen die zich zeker voelen over hun leesvaardigheid het lezen ook leuker vinden.
Wat je als leerkracht ziet, is leidend
Je kijkt waar jouw leerlingen behoefte aan hebben. Het is niet het hoofddoel om de methode door te racen, maar om jouw leerlingen te bieden wat ze nodig hebben om goed te leren lezen. Sommige kinderen kunnen al lezen en willen snel verder in het lesboek. Voor andere kinderen is het prettig om op een rustig tempo één nieuwe letter per week te leren. Die ruimte is er in de methode, onder andere dankzij het extra lesboek voor leerlingen die meer oefening nodig hebben.
De thema’s van de woordenschatlessen zijn flexibel in te zetten
Je kunt als leerkracht dus altijd aansluiten bij de belevingswereld van de kinderen. Dit helpt bij het creëren van een diepgaand begrip van nieuwe woorden. Leerlingen kunnen de woorden meteen in een begrijpelijke en herkenbare context plaatsen. Dit voorkomt dat het leren van nieuwe woorden te overweldigend is.
Je hebt als leerkracht vlot de onderwijsbehoefte in beeld
Je hoort de leerlingen elke dag lezen, en kunt je instructie laten aansluiten op wat de leerlingen nodig hebben. In een klas met veel uiteenlopende niveaus kun je Actief Leren lezen bijvoorbeeld in circuitvorm aanbieden.
Tip van een leerkracht in het SBO: “Bereid je goed voor. Plan de lessen goed over de dag. Herhaal veel per dag en werk in veel verschillende werkboeken. Dit kost in het begin wat tijd, maar als je eenmaal je ritme hebt gevonden, werkt het heerlijk.”
Toetsen afnemen is een hulpmiddel, geen drukmiddel
De toetsen van Actief Leren Lezen zijn bedoeld om inzicht te creëren. Tempo speelt daarbij geen rol. Dat is zeker in het SBO prettig, omdat tijdsdruk voor veel leerlingen een struikelblok is. De methode neemt op deze manier een stressmoment weg voor kinderen, en ook dit heeft weer een positief effect op hun zelfvertrouwen.
Vanaf dit jaar ook een app om te helpen bij het differentiëren
Volgende maand lanceren wij een app waarmee leerlingen zelfstandig kunnen oefenen met de woordtorentjes en de woordenschat. Je kunt deze app inzetten om te differentiëren. In de app worden de woordtorentjes vaak herhaald, voor een goede en effectieve manier om zelfstandig te oefenen.
Werk jij in het speciaal onderwijs en heb je interesse in onze methode? Vraag dan een (digitale) zichtzending aan. Onze leesspecialisten kunnen je ook meer vertellen over de ervaringen van andere SBO-leerkrachten.
HELPDESK & CONTACT
Maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur
Tel: 030 – 743 10 66
info@actieflerenlezen.nl
Kluitman Educatief B.V.
Bezoekadres:
Driebergseweg 2
3708 JB Zeist
030 – 743 10 66
ACTIEF LEREN LEZEN
© 2025 Actief Leren Lezen