Er bestaat niet zoiets als dé daltonschool. Daltononderwijs kan niet in één mal gegoten worden, er is geen strakke methode of vastomlijnd systeem. Hierdoor verschilt het per daltonschool hoe er onderwijs gegeven wordt. Toch hebben alle scholen een gemene deler: ze werken volgens het Dalton Plan, met daarin vijf kernwaarden: samenwerking, vrijheid & verantwoordelijkheid, effectiviteit, zelfstandigheid en reflectie.
Vertrouwen als basis
De basis van het daltononderwijs kent zijn oorsprong in Amerika. Lerares Helen Parkhurst wilde het anders doen dan de leerkrachten die zij kende uit haar jeugd. Parkhurst was van mening dat je leerlingen niet motiveert om dingen te leren als ze de hele dag moeten stilzitten en wachten tot zij iets voorgeschoteld krijgen. In plaats daarvan schreef de lerares haar leerlingen taken toe, waar zij vervolgens zelf mee aan de slag konden gaan.
Zo leerde Parkhurst al snel dat als je de leerlingen taken toevertrouwt, zij er uit zichzelf actief mee aan de slag gaan. De leerlingen voelen verantwoordelijkheid voor hun eigen taken en die van de groep. Deze manier van werken, op basis van vertrouwen in de klas, is tot de dag van vandaag leidend in het daltononderwijs. De leesmethode van Actief Leren Lezen sluit daar goed op aan.
Uitdagen
Actief Leren Lezen is namelijk een actieve methode, omdat de leerlingen voortdurend worden uitgedaagd om zelf aan de slag te gaan met letters, woorden, zinnen en verhalen. De methode is zodanig opgezet dat het mogelijk is om te differentiëren binnen een groep.
In deze video wordt verder uitgelegd waarom Actief Leren Lezen werkt in het daltononderwijs:
Tips!
Onze leesspecialist Geja, zelf docent op een daltonschool, heeft aanvullende tips om Actief Leren Lezen volgens het Dalton Plan te gebruiken in de klas:
Doelenkaart
‘De doelenkaarten uit de methode maken het voor de leerlingen erg duidelijk welke doelen zij hebben bereikt en aan welke doelen nog gewerkt gaat worden. Doelen die nog lastig zijn, zijn ook duidelijk voor het kind waardoor ze zelf ook doelgericht kunnen oefenen.’
Weektaak
‘Tijdens de weektaak kan gericht met lezen geoefend worden, een garantie voor veel leeskilometers! Door kopietjes te maken van de lessen uit het lesboek, kun je deze herhalen met een actieve werkvorm. De lessen en verschillende werkvormen kunnen mooi op de weektaak gezet worden.’ Bekijk ook het bestand met actieve werkvormen bij de documenten achter de inlog.
Tutoren
‘In het Daltononderwijs maken we vaak gebruik van tutoren. Kinderen van de ene groep werken, leren en oefenen met kinderen van de andere groep. De leesboeken van Actief Leren Lezen kunnen daar mooi voor ingezet worden. Ook tutoren kunnen de boekenvragen afnemen.’
Werkboek
‘De lessen begrijpend lezen die nog niet in het werkboek gemaakt zijn, kunnen later in het jaar op de weektaak gezet worden. Dit kunnen de kinderen heel goed zelfstandig maken.’
HELPDESK & CONTACT
Maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur
Tel: 030 – 743 10 66
info@actieflerenlezen.nl
Kluitman Educatief B.V.
Bezoekadres:
Driebergseweg 2
3708 JB Zeist
030 – 743 10 66
ACTIEF LEREN LEZEN
© 2025 Actief Leren Lezen