Woordenschat

Iedere leerkracht weet hoe belangrijk het is dat kinderen een goede woordenschat hebben. Hierdoor hebben kinderen een grotere kans om ook succesvol begrijpend te lezen. Daarom is het goed om actief en met plezier met de kinderen aan de slag te gaan om de woordenschat uit te breiden. Ook in het NT2-onderwijs of voor logopedisten is woordenschat een belangrijk onderdeel bij het oefenen.


De woordplaten

De woordplaten gaan over verschillende thema’s die tijdens een schooljaar voorbij komen, zoals Sinterklaas, Kerstmis, Oud en Nieuw en de jaargetijden. In elke plaat zijn drie letters verborgen, die samen een woord vormen dat aansluit bij het thema. Daarnaast zijn er grapjes verwerkt en het paarse draakje Vlam. Dit prikkelt de kinderen om gelijk goed naar de nieuwe plaat te kijken. Er is bewust gekozen voor verschillende gerenommeerde illustratoren en thema’s, om kinderen in aanraking te brengen met verschillen tekenstijlen en goed aan te sluiten bij de persoonlijke interesse van elk kind.
De woordplaten zijn flexibel in te zetten en hebben geen vaste volgorde. Dit geeft je de vrijheid om de thema’s te gebruiken wanneer je wilt.


De aanpak

Aan de hand van een voorleesverhaal en een groepsgesprek over de plaat, worden de kinderen uitgedaagd om nieuwe concrete, maar ook abstracte woorden te leren.


De kinderen oefenen vooral mondeling. Hierdoor wordt actief gebruik van woorden in goedlopende zinnen gestimuleerd. Omdat de woorden niet zijn afgedrukt, moeten de leerlingen zelf actief bedenken om welke woorden het gaat.


Het leren van woordbetekenissen in de context van een verhaal of bepaalde situatie maakt het makkelijker de woorden te onthouden of zelf te gebruiken. Zowel het taalbegrip als de taalproductie wordt zo verbeterd. Daarnaast wordt ook de woordenschat uitgebreid.


De woorden van de detailafbeeldingen aan de zijkant van de platen zijn in de handleiding fullcolour opgenomen. Zo kunnen deze woordenschatwoorden spelenderwijs worden herhaald tijdens het zelfstandig werken (denk aan memory of raad je plaatje).

Het woordenschatpakket

Woordenschatbox

Bij de module Woordenschat groep 3 hoort een handige box waarin alle detailplaatjes van de 42 woordplaten zitten. Hiermee kun je allerlei actieve werkvormen doen om de woordenschat te vergroten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan raad-je-plaatje en memory. Alle kaartjes zijn gelamineerd en gebundeld per woordplaat.


Je kunt de woordenschatbox ook los bestellen voor € 75,- ex. btw per stuk via info@actieflerenlezen.nl


Kennismaken met onze leesmethode?

Willen jij en je collega’s weten wat Actief Leren Lezen precies inhoudt? We nodigen je uit om Actief Leren Lezen eens van dichtbij te bekijken door een zichtzending aan te vragen.


Na het invullen van het formulier krijg je een pakket toegestuurd waarmee je een heel goed beeld krijgt van Actief Leren Lezen. Ook kun je met de zichtzending onze methode gemakkelijk in je klas uitproberen.

Uw gegevens zijn veilig bij ons. Wij houden niet van spam.

“Heel bijzonder aan deze methode is dat men met de andere (dan de technische) delen van de methode pre-teaching uitvoert voor het onderwijs in groep 4 en verder.”

- Onderwijs-expert Luc Koning

HELPDESK & CONTACT

Tel: 030 – 743 10 66
Bereikbaar ma t/m vrijdag tussen 9.00 – 17.00
info@actieflerenlezen.nl


Kluitman Educatief B.V.

Driebergseweg 2

3708 JB Zeist

SOCIAL MEDIA

Instagram facebook linkedin youtube

© 2024 Actief Leren Lezen