De Boekenkist

Een boekenkist voor elke groep

Bij Actief Leren Lezen horen bij iedere groep boekenkisten. Bij groep 3 horen twee boekenkisten met in totaal 150 boeken. Vanaf groep 4 hoort een boekenkist met 60 boeken. In de boeken staan lieve, stoere, grappige of spannende verhalen op verschillende leesniveaus. Zo zit er voor elke leerling iets bij! De boeken zijn ingedeeld op AVI-niveau.

De boeken in de boekenkist

Groep 3

Alle boeken zijn leuk en boeiend om te lezen, wat het niveau van de leerling ook is. De leerlingen krijgen al na een maand boeken aangeboden die hen helpen om niet alleen de woorden te ontcijferen (het technische lezen), maar ook om grip te krijgen op de tekst (het begrijpend lezen). Op deze manier leren de leerlingen niet alleen hóé je moet lezen, maar ook dat er via boeken nieuwe werelden voor je opengaan… en dat lezen ook nog eens heel leuk is!


In de handleiding staan bij elk leesboek ook een paar vragen. De leerkracht, onderwijsassistent of stagiair kan deze mondeling aan de leerling stellen als het boek is uitgelezen. Als de leerling wat verder is kunnen deze vragen ook schriftelijk op een kopieerblad worden beantwoord.


In de boekenkast zitten verder boeken die geschikt zijn om zelf te lezen, maar die ook gebruikt kunnen worden bij het voorlezen en de woordenschatlessen, filosofie-lessen of lessen voor sociale vaardigheden. De thema’s en het niveau van de gebruikte woorden en begrippen lenen zich hier uitstekend voor.

Groep 4

Bij het materiaal van Actief Leren Lezen voor groep 4 hoort een boekenkast met 60 boeken. In de boeken staan lieve, stoere, grappige of spannende verhalen op verschillende leesniveaus. De boeken zijn ingedeeld op AVI-niveau (van AVI-M3 tot AVI-E5). Zo is er voor elk kind een passend aanbod. Deze boeken zijn geschreven door de kinderboekenschrijvers van Kluitman.


De eerste maand in groep 3 krijgen de leerlingen boeken aangeboden die hen helpen om niet alleen de woorden te ontcijferen, maar ook om grip te krijgen op de tekst. In groep 4 wordt hierop voortgebouwd.

Groep 5

In de Boekenkist voor groep 5 zitten 60 mooie titels op verschillende leesniveaus en in verschillende genres. De boekenkist bevat onder andere boeken van bekende auteurs als Roald Dahl, Jozua Douglas en Jeff Kinney. Ook zijn er titels uit populaire series zoals Koen Kampioen en Heksje Lilly, en mooie non-fictie titels zoals Het grote voetbalboek voor meiden en Alles wat cool is aan haaien.


Verwerking

Bij elk boek is zowel een mondeling als schriftelijk verwerkingsblad gemaakt. Leerlingen kunnen de verdiepende vragen gebruiken om over het gelezen boek in gesprek te gaan en er dieper over na te denken. De bladen zijn digitaal beschikbaar en kunnen naar eigen inzicht door de leerkracht ingezet worden.

Achtergrond

Vrij lezen is erg belangrijk in groep 5. Lezers die met plezier leren lezen, blijven later ook vaker lezen. En hoe meer je leest, hoe beter je erin wordt. Daarom is de Boekenkist er in eerste instantie om lekker veel leuke boeken binnen handbereik te hebben.

Ook kunnen leerlingen dieper gaan nadenken over wat zij hebben gelezen, op een manier die hun leeshouding ten goede komt. We bieden daarom mondelinge en schriftelijke verwerkingsopdrachten aan waarmee leerlingen de doelen op een speelse manier eigen kunnen maken.

Kennismaken met onze leesmethode?

Willen jij en je collega’s weten wat Actief Leren Lezen precies inhoudt? We nodigen je uit om Actief Leren Lezen eens van dichtbij te bekijken door een zichtzending aan te vragen.


Na het invullen van het formulier krijg je een pakket toegestuurd waarmee je een heel goed beeld krijgt van Actief Leren Lezen. Ook kun je met de zichtzending onze methode gemakkelijk in je klas uitproberen.

Uw gegevens zijn veilig bij ons. Wij houden niet van spam.

‘Kinderen lezen met plezier en gaan graag met elkaar in gesprek over de toffe boeken uit de Boekenkist’

- KC De Groote Wielen, Rosmalen

HELPDESK & CONTACT

Tel: 030 – 743 10 66
Bereikbaar ma t/m vrijdag tussen 9.00 – 17.00
info@actieflerenlezen.nl


Kluitman Educatief B.V.

Driebergseweg 2

3708 JB Zeist

SOCIAL MEDIA

Instagram facebook linkedin youtube

© 2024 Actief Leren Lezen