De Nationale Voorleesdagen zijn weer begonnen. Tijdens deze dagen wordt er extra aandacht besteed aan voorlezen aan jonge kinderen. Zo worden de kleintjes later grote lezers. Bij Actief Leren Lezen zijn we ook dol op voorlezen en samen lezen. We hebben natuurlijk in elke klas een boekenkist staan, vol prachtige (voor-)leesboeken. Onze redacteur Lisa heeft ter ere van de Voorleesdagen een lijst gemaakt met haar favorieten voor groep 3, 4 en 5.

Boekenkast groep 3 en 4

Zie Groep 3/Groep 4 > Materiaal > Boekenkast voor verwerkingsvragen bij elk boek.

Stoere Steffie en de stinkende stad (AVI-E4)

Steffie en Said moeten een spreekbeurt houden over de middeleeuwen. Ze mogen er van uitvinder Rinus met de tijdmachine naartoe reizen. Ze moeten wel beloven om voor hem het geheim van de steen der wijzen te ontfutselen. Maar een middeleeuwse stad was lang niet zo schoon als een stad van nu. Er ligt overal poep op straat en er scharrelen gewoon varkens en kippen rond! Steffie en Said kijken hun ogen uit. Maar dan wordt Said gevangengenomen. Lukt het Steffie om hem te bevrijden?

Villa Dierenparadijs. Een gezellige beestenboel (AVI-M5)

Het leven van Mees en Merel verandert plotseling als hun ouders een supergrote geldprijs winnen. Ze verlaten de stad en verhuizen naar een mooie boerderij op het platteland. Vader Sjaak kan hier eindelijk zijn eigen dierenartspraktijk beginnen en moeder Gerdine opent er een dierenopvang en asiel. Merel en Mees helpen natuurlijk mee. Hoewel de tweeling de boerderij geweldig vindt, is het toch even wennen aan het dorpsleven. En dan wordt er ook nog eens bij allerlei mensen in het dorp ingebroken, en staat de eerste patiënt al op de stoep terwijl de praktijk nog niet klaar is… Merel en Mees weten daar wel raad mee!

Help, we hebben een dierentuin! Een krokodil als hoofdprijs (AVI-E5)

Als de dierentuin inspectie krijgt, blijkt er van alles mis te zijn. Als er niet snel iets verandert, zal de dierentuin worden gesloten. De directeur besluit de krokodil waar hij een hekel aan heeft weg te doen via een loterij. Sem en zijn opa hebben het winnende lootje. De dag erna wordt de krokodil zomaar bij Sem thuis afgeleverd…

De wensclub. Geen droom is te gek (AVI-E5)

Fien en Sara vinden het vriendenboekje van een klein meisje. Ze besluiten niet alleen om het boekje terug te brengen, maar ook om haar grootste wens in vervulling te brengen. Wat is het leuk om iemand zo blij te maken! Hierdoor ontstaat het idee om op te richten: een geheime club die dromen laat uitkomen. Al snel groeit het aantal wensen, én het aantal leden. Geen droom is te gek voor de Wensclub. Maar dan krijgen ze heel slecht nieuws, dat de toekomst van de club voorgoed zou kunnen veranderen. Zal het Fien en Sara lukken om ook dit probleem op te lossen?

 

Boekenkast groep 5

Zie Groep 5 > Materiaal > Boekenkast voor de complete samenvatting en verwerkingsvragen bij elk boek.

Matilda

Matilda is een superslim wonderkind, maar haar ouders vinden haar maar lastig en behandelen haar slecht. Ook op school maakt de gemene juf Bulstronk het haar en haar klasgenoten lastig. Gelukkig is er de lieve juf Engel, waar Matilda terecht kan, en haar vriendin Lavendel. En ook allerlei boeken waar ze zich in kan verliezen: Matilda kan buitengewoon goed lezen en rekenen. Matilda leert de gemene volwassenen op allerlei manieren lesjes, door bijvoorbeeld superlijm in haar vaders hoed te smeren. Dan komt ze erachter dat ze speciale krachten heeft…

Costa Banana. De gruwelijke generaal

Rosa en Fico zijn geen gewone kinderen. Ze zijn de kinderen van President Fernando. De president is gek op zijn zoon Fico, die hem later zal opvolgen. Fico mag nu alvast wetten verzinnen en krijgt alle aandacht. Voor zijn dochter Rosa heeft de president geen oog. Als Rosa op een dag ontdekt dat generaal Sjasliek de macht wil grijpen en een oorlog wil beginnen, gelooft niemand haar. Gelukkig weet ze haar broertje Fico te overtuigen. Samen komen ze in actie, maar kunnen ze de gruwelijke generaal dan nog stoppen?

Het grote Kluitman griezelboek

Gruwelijk griezelig verhalenboek door de beste kinderboekenschrijvers. Griezel jij ook graag lekker weg bij een spannend boek of verhaal? Met Het grote Kluitman griezelboek kun je wel tien keer genieten van een gruwelijk griezelig verhaal. Vampiers, spoken, een griezelbril, horrorclowns en nog veel meer… Dit boek is alleen voor lezers die durven! Gerenommeerde auteurs zoals Manon Sikkel, Sanne de Bakker en Marlies Slegers bundelden hun krachten voor dit unieke verhalenboek, een must-read voor iedereen die graag op het puntje van zijn stoel zit als hij leest!

 

Delen op social media