In elke klas heb je kinderen waarbij het leren van de letters meer tijd kost. Die kinderen wil je ook op een leuke, actieve manier helpen om de letters te automatiseren. Hieronder staan enkele tips waarmee letters herhalen leuk en leerzaam is:

  • Zoek de les uit het lesboek waar de letter voor het eerst werd aangeboden. Kopieer deze les en geef de kinderen een markerstift. Laat ze de letter zoeken in het verhaaltje op deze bladzijde en markeren met de markeerstift. Daarna kunnen ze in duo’s deze bladzijde nog eens trainen en als ze de letter opeens wel goed kennen, trots aan de juf of meester laten horen!

 

  • Kopieer de letterkaarten van de letters die de kinderen nog niet hebben geautomatiseerd en koop een vliegenmepper. Leg de kaartjes op tafel en laat het ene kind een letter noemen, de ander moet erop slaan met de vliegenmepper. Vinden ze heel leuk om te doen en ze herhalen zo eindeloos de letter met plezier.

 

  • Laat de kinderen een mooi doosje versieren of vouwen. Dit wordt hun letterdoosje. Als ze een letter heel goed beheersen, mag de letter in hun eigen letterdoosje. Zo verzamelen ze alle letters die ze al kennen. Werkt heel stimulerend! Zo zien ze ook hoeveel letters ze al wel kennen.

 

  • Vooral bij de tweetekenklanken kan het helpen een teken aan te leren. Bijvoorbeeld bij de letter ‘ ie’: ‘ Eerst een muur op de weg, dan een auto. De auto remt voor de muur en dan hoor je ‘ ieeeeee’!’’ of bij de letter eu: ‘Dit is een heel vieze letter, wijs eerst je neus aan en maak dan een snotbakje, je ziet dan de eu van neus’). Dit helpt vooral beelddenkers ter ondersteuning.

 

  • Laat ze de letters kleien, in zand schrijven, in scheerschuim schrijven, met blokjes of kapla bouwen, op zwart papier krassen, met wasco regenboogletters maken, in tijdschriften de letter uitknippen, op kralenplank de letter maken; de mogelijkheden zijn eindeloos om het herhalen leuk te maken!

 

  • Maak samen met de kinderen een klassikaal letterboek. Zet gemaakte letterkunstwerkjes op de foto met je mobiel, print ze uit en plak ze in een letterboek. De hele klas kan hier dan uit lezen en doorheen bladeren en wederom de letters herhalen.

 

  • Ga met de klas naar buiten en geef een stoepkrijt letterdictee of schrijf de letters op het plein en laat de kinderen naar de goede letter rennen. Dit kunnen ze in de pauze ook goed met elkaar doen.

 

Herhalen is toch het magische woord, en dan vooral op verschillende manieren, zodat kinderen er plezier in houden.

Heel veel letterplezier!


Letters leren lezen - Actief Leren Lezen

Delen op social media