Inmiddels hebben de meeste scholen zomervakantie. Veel kinderen kijken ernaar uit: lekker relaxen, buitenspelen en misschien zelfs wel op reis! Helaas is de zomervakantie voor veel kinderen ook een tijd waarin er maar weinig gelezen wordt. Kinderen die lezen niet zo leuk vinden, laten de boeken ’s zomers vaak links liggen en zakken dan een stukje terug. Hierdoor komen ze na de vakantie terug op school met een lager leesniveau dan ze voor de zomer hadden.

Wat kun jij als ouder, begeleider of oppas doen om deze leesdip te voorkomen? Wij zetten hieronder wat tips op een rijtje.

Tips tegen de dip

1. Ga samen op zoek naar interesses

Een kind dat niet van lezen houdt, zal niet zo snel een boek oppakken voor de lol. Kinderen die geen grote lezers zijn, lezen vaak in de eerste plaats om meer over een onderwerp te weten te komen. Ga daarom samen op zoek naar boeken of tijdschriften die aansluiten op de interesses en passies van het kind. Op die manier kan hun nieuwsgierigheid het winnen van hun tegenzin.

2. Geef het goede voorbeeld

Goed voorbeeld doet goed volgen. Laat daarom zien dat lezen leuk en belangrijk is, door ook zelf veel te lezen. Pak in de zomer wat vaker een boek op en lees in de buurt van het kind. Je kunt natuurlijk ook een dagelijks leesmomentje inplannen waarin jullie samen ieder in je eigen boek lezen.

3. Lees lekker voor

Ook wat oudere kinderen vinden voorlezen vaak stiekem nog heel gezellig. Zoek samen een goed boek uit en lees er regelmatig een stukje uit voor. Als je voorleest, hoef je ook niet per se vast te houden aan het leesniveau van het kind. Dit betekent dat je al wat spannendere boeken kunt uitkiezen dan het kind zelf kan lezen. Daarmee laat je nog eens extra zien hoe leuk lezen kan worden als je blijft oefenen.

4. Bied extra leesmateriaal aan

Het lezen van langere verhalen is geweldig voor het maken van leeskilometers en het ontwikkelen van de leesvaardigheid. Maar een kind hoeft natuurlijk niet altijd dikke leesboeken te lezen. Tijdschriften, zomerdoeboeken en strips zijn ook een leuke manier om aan het lezen te blijven en tegelijkertijd lekker te ontspannen.

5. Bekijk de activiteiten bij de lokale bibliotheek

Veel bibliotheken bieden leesactiviteiten voor kinderen aan. Zo is er vaak een wekelijkse voorleesactiviteit voor kinderen van verschillende leeftijden. Ook zijn er regelmatig themaweken in de bibliotheek, waarbij er extra aandacht is voor onderwerpen die kinderen interessant vinden. Houd daarom de agenda van je lokale bieb in de gaten en breng daar de regenachtige vakantiedagen lekker door!

 

Veel leesplezier!

Delen op social media