Stel, je hebt een leerling in de klas die moeite heeft met het technisch leren lezen. Hij valt uit op de DMT en op de methodetoetsen. Jij maakt je zorgen om je leerling. Misschien moet hij toch maar een keer groep 3 overdoen?

Ouders zien dit ook en vragen jou tijdens een oudergesprek hoe ze thuis kunnen oefenen met hun kind, zodat de resultaten op school verbeteren. ‘Ons kind houdt niet zo van boeken lezen’, wordt er aan jou meegedeeld, ‘en wij hebben niet zo heel veel tijd, dus het oefenen moet wel lekker snel kunnen.’

Als betrokken leerkracht ga je op Internet op zoek naar materiaal om als huiswerk mee te geven. En wat kom je dan overal tegen? Woordrijtjes. Dat is ideaal! Met een stopwatch erbij kunnen ouders elke dag een minuut samen met hun kind woordjes lezen. Ouders tevreden, jij tevreden….maar het kind wordt er geen betere lezer van.

Simpel advies

Je advies had zoveel simpeler kunnen zijn: ‘lees!’

Lees voor. Lees samen een boek en geniet er ook samen van. Ga naar de bieb en zoek naar een boek dat écht aansluit bij de interesse van het kind. Ga naar een kinderboekenwinkel en laat het kind zelf een heel mooi boek uitkiezen en als cadeautje inpakken. Praat over een boek. Lees andere teksten, zoals recepten, een uitnodiging voor een feestje of een appje van opa. Geef als volwassene het goede voorbeeld en laat zien dat lezen kan ontspannen of juist informeren.

Het beste leesonderwijs

Lezen is overal en lezen is de basis van alles wat een kind op school gaat leren. Waarom zouden we kinderen gaan vervelen met extra woordrijtjes, als er zoveel leuks en authentieks te lezen is?

Als we weer willen dat het leesonderwijs in Nederland verbetert, moeten we alle ruimte geven om lekker te lezen. Niet snel en met tijdsdruk, maar met plezier en betekenis.

 

Met de prachtige boekenkast van Kluitman Educatief wordt het samen ontdekken van boeken waar kinderen enthousiast van worden heel makkelijk. En de methode ‘Actief Leren Lezen’ geeft alle ruimte om met plezier en begrip goed technisch te leren lezen!

Delen op social media