Het leren lezen van je kind vindt niet alleen plaats in de schoolbank, maar ook op de bank thuis. Uit onderzoek blijkt dat kinderen die thuis in aanraking komen met letters en woorden, daar tot zeker het einde van de basisschool profijt van hebben. Maar hoe zorg je ervoor dat je kind thuis leest als afleiding van de televisie of iPad op de loer liggen? Onze leesspecialist Geja van Diemen, juf in groep 3 en zelf moeder van vier kinderen, geeft tips.

Lees zelf en samen

“Je bent als ouder het grootste voorbeeld voor jouw kinderen. Als je zelf regelmatig ter ontspanning een boek erbij pakt, zullen jouw kinderen waarschijnlijk ook vaker de keuze maken om te gaan lezen.

Iets dat ook erg helpt is gelijktijdig lezen, jij en je kinderen lezen dan op hetzelfde moment allebei een boek, zonder de afleiding van het huishouden, televisie of andere factoren. Dat momentje pak je dan samen. Dat zorgt voor een positieve leeservaring, het hoeft maar een kwartier per dag te kosten en het werkt ook voor jou als ouder ontspannend.

Een goed moment om dit te doen is bijvoorbeeld na het Jeugdjournaal, dat is voor veel kinderen bedtijd. Je kunt dat zeggen: ‘We kunnen nu naar bed gaan, maar ook nog een kwartiertje op de bank lezen’, welk kind wil nou niet later naar bed?”

Voorlezen

“Ik merk dat veel ouders stoppen met voorlezen als hun kind op school leert lezen. Dat is zonde. Zelfs aan het einde van de basisschool en op de middelbare school kan voorlezen zijn vruchten afwerpen.

Mijn neefje heeft dyslexie, dus voor hem is lezen altijd een uitdaging geweest. Om hem toch de liefde voor boeken mee te geven heeft mijn tante alle boeken van Harry Potter aan hem voorgelezen. Als je iemand anders hoort vertellen, en daarbij rijke zinnen en verschillende woorden hoort, verrijk je als luisteraar alsnog je woordenschat en taalvaardigheid en dat is belangrijk voor de rest van je leven.

Ik hoor wel eens in de klas dat sommige ouders aangeven geen tijd te hebben om voor te lezen, of ze vinden dat het aan de school is om met hun kinderen te lezen. Aan hen vraag ik altijd of de kinderen een oudere broer of zus hebben die voor kan lezen, of andere familieleden die het via de telefoon willen doen. Vaak wordt op deze manier toch een oplossing gevonden.”

Zoek aansluiting met school

“Het werkt erg stimulerend om thuis door te gaan met de onderwerpen die op school behandeld worden. Als het op school over mummy’s gaat, en je kind vindt dat te gek, dan is het mooi om thuis op hetzelfde moment door te kunnen lezen”

Denk mee als ouder

“Er is nog veel meer te halen uit de alledaagse gesprekken die je als gezin aan tafel voert. Het kan ook zo zijn dat jouw kind alle boeken op school stom vindt en daarom niet wil lezen.

Het gebeurt soms dat jouw kind zelf met een boek komt om te lezen, maar dat is niet altijd het geval. Wat je kunt doen is je laten informeren in de boekhandel, de medewerkers zijn goed op de hoogte van de laatste trends. Wat nog leuker is: de bibliotheek. Het is voor kinderen gratis en anders dan vroeger hoef je in veel gevallen niet meer fysiek naar de bieb om het boek te verlengen.

Kinderen vinden het een feestje om daar rond te struinen en zelf boekjes uit te zoeken. Mijn dochter ging laatst met een vriendinnetje naar de bibliotheek en kwamen allebei terug met hetzelfde boek dat ze wilden lezen. Toen hebben ze afgesproken dat ze het samen op school zouden lezen. Lezen kan dus ook verbindend werken.”

Alternatieven

“Fysieke boeken hebben de voorkeur, maar er zijn veel plekken waar je audioboeken kunt luisteren. Deze helpen ook zeker bij de ontwikkeling van verschillende vaardigheden. Naar boeken luisteren vraagt namelijk nog steeds veel van de fantasie, alleen het tempo is niet aan te passen op dat van het kind.

Er zijn veel diensten waar je een abonnement kunt nemen, maar de bibliotheek verhuurt ook gratis audioboeken. Ook vind je online digitale prentenboeken, dat is dan wel via de iPad maar het kan incidenteel ook een uitkomst bieden. Deze prentenboeken vind je onder andere op YouTube. Verder hoeft niet alles literatuur te zijn, het lezen van een stripboek of een graphic novel is ook lezen. Het belangrijkste is dat het kind plezier heeft en geen druk ervaart.”

Delen op social media