Als ik ergens mijn twijfels over had toen ik begon met het werken met Actief Leren Lezen, waren het wel de begrijpend leeslessen. De bladzijden zien er wel heel saai uit. Hoe gaan de kinderen hierop reageren? En begrijpend lezen vanaf groep 3. Is dat niet veel te vroeg? Maar daar had ik me even goed op verkeken, want elke keer genieten mijn klas en ik samen van deze lessen. Het is ongelooflijk hoe makkelijk de kinderen hebben geleerd om een tekst te visualiseren, dat je de vragen erover altijd in hele zinnen moet beantwoorden en dat je ook moet kunnen bewijzen waar je dat dan hebt gelezen.

Hoe mooi is het dat de kinderen worden geprikkeld om zelf voor de bijpassende ‘plaatjes’ te zorgen bij een tekst. Dat ze niet worden afgeleid door schreeuwende illustraties waarvan volwassenen denken dat kinderen daar blij van worden.
Hoe waardevol is het dat kinderen die vlot zijn in technisch lezen, leren dat er meer bij komt kijken om goed tot begrijpend lezen te komen dan enkel snel klanken kunnen samenvoegen tot woorden. En dat kinderen die wat langzamer technisch leren lezen juist ervaren, dat ze wél goed kunnen zijn in begrijpen wat je leest.

begrijpen lezen - een recept volgenHoe heerlijk is het om enkel de teksten aandacht te geven. Te zien dat kinderen de klanken, woorden en zinnen willen lezen om te kunnen lachen, genieten, beleven, begrijpen. Te merken dat je als leerkracht steeds creatiever wordt in het centraal stellen van een tekst. De begrijpend leeslessen bestaan ineens uit het naspelen van een verhaal, zelf een bijpassende illustratie maken bij een tekst, een recept volgen, een ‘wat is de grappigste mop-wedstrijd’…

Begrijpend lezen is overal. De begrijpend leeslessen van Actief Leren Lezen zorgen ervoor dat de kinderen, maar ook jij als leerkracht, dat gaan zien. Er is alleen één probleem: de kinderen zijn nu tijdens het lezen altijd automatisch bezig met het begrijpen van wat ze lezen. Ze willen daar dan ook het liefst met je over praten of de inhoud koppelen aan hun eigen levenservaringen. Heel lastig… Neem dan maar eens een leestoets af waar puur de leessnelheid centraal staat. Gelukkig is dat probleem makkelijk op te lossen. Sta gewoon heel even stil bij het doel dat jij voor ogen hebt als leerkracht. Jij wil toch dat de kinderen in jouw klas met plezier en begrip goed technisch leren lezen? Investeer in groep 3 in kinderen die begrijpen hoe mooi het is als je alles kunt lezen wat je maar wil. Duurzaam leren lezen, zodat jouw kinderen nieuwsgierig blijven naar alles wat er maar te lezen valt.

Delen op social media