De kinderen van groep 3 zitten klaar in de kring voor een instructie over de letter e. We schrijven de e in de lucht, zeggen de e hardop en lezen samen de woordtorentjes met woorden met een e. Daarna geef ik de kinderen de opdracht om met hun buur woorden te bedenken met een e. Jeline en Zeger gaan gelijk in gesprek en al snel hoor ik Jeline zeggen: ‘Mijn naam natuurlijk, ik heb zelfs twee keer een e in mijn naam.’ Zeger reageert verrast en enthousiast: ‘Ik ook, ik heb er ook twee in mijn naam’.

Als we na vijf minuten met elkaar gaan bespreken welke woorden iedereen heeft bedacht, kunnen ze dan ook niet wachten om hun eigen namen te delen. Sam reageert gelijk op deze inbreng: ‘ik hoor helemaal geen e juf.’ Ik zeg tegen Sam: ‘dat is bijzonder hè? Als ik de namen op het digibord schrijf, zie je wel de e!’

Ik leg aan de kinderen uit dat je letters hebt en die kun je zien. Dat zijn de tekentjes die je leest. Daarnaast zijn er ook klanken en die kun je horen. Soms kan een letter verschillend klinken, zoals de e. De kinderen worden heel nieuwsgierig van dit weetje en willen deze nieuwe kennis gelijk gaan onderzoeken, dus ik vertel dat ook de letter a heel verschillend kan klinken. Dana vergeet uit enthousiasme haar vinger op te steken, want ja, dit gaat over haar naam!

Dan vraag ik de kinderen of iemand zelf ook nog een andere letter weet die anders kan klinken en Sam bedenkt de letter o.

Hoe anders is nu de sfeer in de groep over het leren lezen dan als ik had gereageerd met: ‘Nee Jeline en Zeger, we zoeken de letter e en jullie namen hebben geen e. Ik leg later wel eens uit hoe dat zit.’

Als je de kinderen echt meeneemt in het proces van leren lezen en ze blijft prikkelen om over onze taal na te denken, leg je zo een waardevolle basis voor de toekomst. Denk alleen maar eens aan alle lastige spellingregels die nog op de kinderen wachten en alle leesmoeilijkheden die een uitzondering zijn op een misschien net geleerde regel.

Vergeet je dus niet te verplaatsen in de wereld van de kinderen verwonder je samen met hen over onze taal. Deel met ze, leg uit en vertel. En onderschat de kinderen vooral niet. Kinderen willen de wereld namelijk begrijpen, ook als een klein tekentje e verschillend blijkt te klinken.

Delen op social media